2024. jlius 22. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2024     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester


Bélap


E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Határtalanul!


„A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, melynek keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.”

A Bajai III. Béla Gimnázium 11.C és a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Líceum 10. évfolyamának diákjai e program keretében látogatták meg egymást: ismerkedtek az érintett városokkal, iskolákkal és természetesen a diákok egymással. A két utazásra igen eltérő időpontban került sor: a bélások 2018 szeptemberében, a refisek 2019 májusában keltek útra.

A program a „Dunának, Oltnak egy a hangja..” nevet kapta. A bajai diákok Szent László, Arany János és Petőfi és Tamási Áron emlékét keresték, így Nagyszalontán, Székelyderzsen, Székelykeresztúron, Segesvárott, Farkaslakán jártak, míg az erdélyi diákok Mohács, Pécs, Kalocsa nevezetességeivel ismerkedtek. A természet szépségeit csak mi ismerhettük meg: jártunk a Gyilkos-tó fölötti Kis-Cohárdon, végig sétáltunk a Békás-szoroson, felkerestük a parajdi és a tordai sóbányát is. Az erdélyi diákokhoz nem volt kegyes az időjárás: az ő tervezett programjaikat elmosta az eső, elvitte a magas vízállás. Egymás iskoláit is megismerték rövid bemutatók keretében. Mindkét iskola nagy múltra tekinthet vissza, hasonló műemlék épületben kapott helyet, és mindenütt ugyanazok a diákok és tanárok örömei, problémái…

Azonban a diákok a kulturális programokon való részvétel mellett más időtöltést is találtak: mindkét helyszínen futball- és kosármeccseken mérkőztek meg egymással. És természetesen mindenki győzött és gazdagodott! Reméljük, a két iskola és a diákok közötti kapcsolatok tovább mélyülnek.