2023. jnius 05. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2023     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Iskolánkról elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester

Bélap


E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Hírek, Információk


Versenyeredmény 2023. jnius 01.
Kovács Kristóf (11. D) részt vesz a VAPRJAL által meghirdetett «Сказка — ложь, да в ней намёк, добрым молодцам урок!» elnevezésű kétfordulós orosz nyelvi kulturális vetélkedőn. Az 1. online fordulót sikeresen teljesítette, így meghívást kapott a II. fordulóba, melyet Puskin születésnapján, az orosz nyelv napján rendeznek meg az Orosz Kultúra Házában Budapesten. Az első fordulóban Puskin életművével kapcsolatos kvízkérdésekre kellett válaszolni, a második fordulóra egy Puskin verssel és egy prezentációval készül. Gratulálunk! Sok sikert, Kristóf!

KOSÁRLABDA DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ 2023. mjus 29.
Az idei tanévben a Bajai III. Béla Gimnázium ifjú kosarasainak sikerült kiharcolniuk azt a lehetőséget, hogy képviseljék iskolánkat, Baja városát és az utánpótlás- nevelő egyesületüket az ország 8 legjobb, illetve legeredményesebb csapata között.
A sportág népszerűségét tükrözi, hogy megközelítőleg 240 iskolacsapat nevezett ebben a kategóriában.
A Debrecenben megrendezett három napos tornán összesen 5 mérkőzést kellett játszanunk, mely óriási kihívást és erőfeszítést igényelt a srácoktól.

A csoportmérkőzések során két győzelemmel sikerült a „felsőházba” kerülni, ami összességében a négy közé jutást jelentette számunkra. Ezt követően (talán a fáradtság számlájára is írható) sajnos a Körmend elleni elődöntő mérkőzést (kevés különbséggel) elveszítettük, így a rendező, házigazda Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumával kerültünk szembe a bronzéremért, azaz a III. helyért való küzdelemben. Minden igyekezetünk ellenére elveszítettük ezt a párharcot, így az ORSZÁGOS DÖNTŐBEN AZ ELŐKELŐ IV. HELYEN végeztünk.
Bár az emberek mindig többre vágynak és minden sportoló célja bajnoknak lenni, úgy gondoljuk talán ez az eredmény is adhat okot némi büszkeségre, hiszen kosárlabda akadémiai alapokkal és sportiskolai háttérrel rendelkező ellenfelek között tisztességgel helytálltunk.
Említést érdemel a pécsi Cserepka János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Sportiskola, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum, aki megvédve tavalyi ORSZÁGOS BAJNOKI CÍMÉT idén ismét (a mérkőzések végeredményei tekintetében) meghatározó fölénnyel lett MAGYARORSZÁG legeredményesebb kosárlabda csapata ebben a korosztályban.
Iskolánk csapatának tagjai: Bánóczky Bence 8.A, Bohner Áron 8.A, Csanyik Balázs 8.A, Dömény Soma 8.B, Gottlieb Gergely 9.B, Kiss Máté 8.B, Ladányi Dávid István 8.B, Makk Gergő 8.B, Radnóti Soma 7.A, Stefánovics Sebestyén 8.A, Szabó Botond 8.B, Varga Máté 9.B.
Csapatvezető/ kísérő: Németh Attila testnevelő tanár
Köszönjük az utánpótlás- nevelő egyesület munkáját: Basketbaja SE, -Szabó Norbert, Radnóti Miklós, Kajtár Zsolt
Hálásak vagyunk iskolánknak, tanárainknak, diáktársainknak a biztatásért és köszönettel tartozunk mindenkinek, aki gondolt ránk, segített, támogatott minket és szurkolt nekünk!
A csapat közös nyilatkozata:
„Rengeteg munkával és sok-sok küzdéssel jutottunk el idáig.
A rendezvény végig jó hangulatban telt, a meccsekből sok tapasztalatot merítettünk, mely rengeteget segített a csapat összecsiszolódásában, kapcsolataink megerősítésében.
Az eredmény kiemelkedő, mégis úgy érezzük, hogy volt bennünk több is…”

Az országos döntő eredményei az alábbi „címen” elérhetők:
https://doeredmenyek.hu/kosarlabda/
2023. 05. 28.
(Németh Attila)

Túrázzunk együtt! 2023. mjus 25.

Közösségi szolgálat 2023. mjus 25.

Előadás 2023. mjus 24.
A történelem-munkaközösség szervezésében május 22-én dr. Hahner Péter történész, nyugalmazott egyetemi tanár, a Rubicon Intézet főigazgatója nagyon érdekes előadást tartott az amerikai polgárháborúról és Abraham Lincolnról főként az emelt szintű érettségire felkészítő csoportokba járó tizenegyedikes, valamint ezt a képzést választó tizedikes diákjaink számára.

E-beiratkozás 2023. mjus 24.
Kedves Szülők és Diákok!
Az e-Ügyintézés felületén 2023. június 14. és 2023. június 21. közötti időszakban lehetőségük lesz arra, hogy szülőként vagy más törvényes képviselőként gyermekeik adatait előzetesen, online módon beküldjék a középiskolába a „Beiratkozás középfokú intézménybe” (BKI) folyamat segítségével. Ezt a mellékelt dokumentum alapján lehet megtenni.
A személyes megjelenés a beiratkozási napján feltétlenül szükséges a leendő
hetedikeseknek 2023. június 21. szerda 8.00-12.00 között
kilencedikeseknek 2023. június 22. csütörtök 8.00-12.00 között.

Meghívó 2023. mjus 22.

Határtalanul! 2023. mjus 19.
Iskolánk 7.A osztálya a Határtalanul! Program keretében Szlovákiában járt három napos kiránduláson. Megtekintettük Somoskő várát, a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumot és jártunk a Kassán a Dómban, ahol megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc szarkofágját. Túráztunk a Szádelői-völgyben és bejártuk Kassa nevezetességeit is. Krasznahorkaváralján meglátogattuk a magyar tannyelvű Alapiskolát és Óvodát, valamint Andrássy Franciska és Dénes mauzóleumát. Alsósztregován a Madách Imre szülőkastélyában berendezett csodálatos, interaktív múzeumot tekintettük meg. Emlékekkel feltöltve, a hosszú utazástól elfáradva érkeztünk haza a harmadik nap estéjén. Kísérő tanárok: Sziegl Hajnalka és Braun Adrienn

PAPÍRGYŰJTÉS! 2023. mjus 15.

Bélások Marosvásárhelyen 2023. mjus 14.

A Bajai III. Béla Gimnázium és a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum és a Marosvásárhelyi Református Kollégium közötti testvériskolai kapcsolat már igen hosszú múltra tekint vissza.

A „Határtalanul!” program az idei tanévben csak az általános iskolás korosztályra vonatkozott, ezért más forrást kellett keresni a cserekapcsolat folytatásához. Arnóczki János igazgató úr közbenjárásával ezt az anyagi hátteret sikerült megteremteni, a mostani látogatás fő támogatója a Gajdócsi Alapítvány volt.

Az utazásra május 10. és 15. között került sor. Ez az írásbeli érettségik ideje, ami tanítási szünet az iskolában, így a diákoknak nem kell az iskolai tananyagot pótolni. Az idei csereprogramon harminchárom tanuló és három tanár vett részt. A diákok között voltak, akik már az előző évben is jártak Marosvásárhelyen, és az idén is nagyon szívesen csatlakoztak a csoporthoz.

A program három részből tevődött össze. Az első rész az iskolai kapcsolat, melynek keretében a bajai diákok tanítási órákon vettek részt a fogadó diákok órarendje szerint. A második rész Marosvásárhely kultúrájának és történelmének megismeréséről szólt. Egyrészt vezetett városnéző séta alkalmával fedeztük fel Marosvásárhely értékeit, illetve egy egész napos kirándulás keretében a környék nevezetességeit kerestük fel. A Petőfi-emlékévhez kapcsolódóan természetes volt, hogy Fehéregyházát és Segesvárt válasszuk úti célnak. A harmadik rész pedig a családi program. A diákok családoknál laktak, kicsit bekapcsolódtak a mindennapi életünkbe, és egy napot közös kirándulással töltöttek el.

Miért hasznos ez a kapcsolat? A résztvevő diákok véleménye alapján a következő gondolatokban lehet összegezni:

· Jó volt fél év után viszontlátni a cserediákom.

· Új, életre szóló barátságokat kötöttem.

· Láthattam a felújított testvériskolát, Marosvásárhely és környékének szépségeit.

· Örülök, hogy láthattam: az ott élő magyarok büszkék magyarságukra és kitartanak mellette.

· Öt napra egy nagyon befogadó és kedves család tagja lehettem.

A cserekapcsolat a kölcsönösség jegyében zajlik. Ezért ősszel, október elején várjuk Bajára a marosvásárhelyi diákokat. Reménykedünk abban, hogy a „Határtalanul!” program ránk vonatkozó megszűnése nem lesz akadálya annak, hogy ez meg is valósuljon.

Daka Mónika, Haász Gyöngyi, Gottlieb Gábor

kísérőtanárok

Versenyeredmény 2023. mjus 07.
A Fekvenyomó Diákolimpia országos döntőjében Csanyik Balázs 8.A 3. helyezést ért el. Balázs 85 kg-ot tudott kinyomni, így ezzel a súllyal holtversenybe került egy másik indulóval. A mérlegelés alapja a holtversenyben lévők testsúlya. Mivel Balázs 70 dkg-mal volt nehezebb versenytársánál, ezért ő lett a harmadik.
Nagyon szép teljesítmény, gratulálunk!
Felkészítő edző: Schauer Kornél

Ballagás 2023. mjus 06.
Ma végzőseinket ünnepeljük.
Gratulálunk a díjazottaknak!

Díjazott tanáraink 2023. mjus 06.
A ballagási ünnepségen kiváló tanáraink díjazására is sor került. a LEGKREATÍVABB TANÁR díjat ebben a tanévben Sasfalvi Ildikó tanárnő kapja meg.
AZ ÉV PEDAGÓGUSA díjban Steingártné Molnár Mária tanárnő részesült.

Valóra vált álom: Bélás kosarasok az országos döntőben! 2023. mjus 04.
Hosszú évek reményteljes és csendes várakozása után ismét bejutott a DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ legjobb nyolc csapata közé a BAJAI III. BÉLA GIMNÁZIUM IV. korcsoportos kosárlabda csapata. A városi és a megyei döntő után az országos elődöntőben is „győzelmekkel” büszkélkedhet iskolacsapatunk, akik meggyőző, intelligens és magas színvonalú játékkal teljesen megérdemelten (veretlenül) harcolták ki a továbbjutást „a legjobbak” közé.
(5)Kiss Máté 8.B, (6)Makk Gergő 8.B, (7)Stefánovics Sebestyén 8.A, (8)Szabó Botond 8.B, (9)Varga Máté 9.B, (10) Bánóczky Bence„csk” 8.A, (11)Radnóti Soma 7.A, (12)Csanyik Balázs 8.A, (13)Gottlieb Gergely 9.B, (14)Dömény Soma 8.B, (15) Bohner Áron 8.A, (16)Ladányi Dávid István 8.B.
Csapatvezető/ kísérő: Németh Attila testnevelő tanár
Egyesületi edzők: Basketbaja SE- Szabó Norbert, Csanyik Balázs, Radnóti Miklós, Kajtár Zsolt.
Hódmezővásárhely, 2023. 05. 03.
Gratulálunk!

Versenyeredmény 2023. mjus 03.
Az elmúlt tanév után Gyenis Márkó (10.D) ismét bejutott az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny harmadik fordulójába. Az április 14-16. között Debrecenben megtartott országos döntőn ismét szép eredményt ért el. Az elméleti és laboratóriumi forduló után kategóriájában a 23. helyen végzett. Felkészítő tanára: Karagity István.
Gratulálunk!